maandag

Flammkuchen


Flammkuchen



Nog zo'n verukkelijk recept uit de duitse keuken.
Flammkuchen.
Flammkuchen vindt zijn oorsprong in de Duits-Franse grensstreek Elzas bij bakkers die een klein stukje deeg in de over legden om te zien of deze heet genoeg was om het brood te bakken.
Om nikst te verspillen belegden ze het dunne plakje deeg met wat uien en spek en zo onstond de Flammkuchen.

Ruim twintig jaar geleden nam ik eens een receptenboekje mee uit de Elzas waar het recept voor flammkuchen in stond.
Tot een jaar of drie aten we hier alleen de traditionele, met uien en spekjes, ik varieerde wel eens wat met het beleg maar veel verder dan wat spaanse peper toevoegen en creme fraiche vervangen door brie of roquefort kwam het eigenlijk niet.
De bodem maak ik meestal van plakjes hartige taartdeeg, de vierkante diepvries plakjes nog iets verder uitrollen, het deeg hoort bijna doorzichtig te zijn.
Aan elkaar geplakt en geheel passend over de plaat in de oven of losse plakjes als mini flammkuchen.

Tot drie jaar geleden, 
We waren in Erfurt op een terrasje en de flammkuchen stond in wel twintig variaties op de kaart.
De Flammkuchen is gelukkig ook ver buiten de Elzas doorgedrongen.
Ik bestelde de Flammkuchen met geitenkaas, walnoten , vijgen en honing.
Volgens mij heb ik zelden in mijn leven iets gegeten wat zo onvoorstelbaar verrukkelijk was.

Helaas heeft mijn vijgenboom dit jaar te weinig opbrengst gehad om de gang naar de tafel te halen, die paar die eraan hebben gezeten hebben de keuken niet gehaald omdat ik ze meteen wilde proeven, mjam mjam..

Vanmorgen moest ik even in het centrum zijn en parkeerde tegenover de groentenboer, druiven waren spotgoedkoop dus ik liep naar binnen en daar stonden vijgen, heel veel vijgen, lekkere verse vijgen. 10 voor 2 euro, dat was iets anders dan 1 vijg voor 80 cent in de supermarkt, als je al het geluk hebt om er een te vinden.

Je snapt wel wat er voor vanavond op het menu staat!!!

Als heerlijk voorgerecht, een flammkuchen met vijgen en verse walnoten die we vorige week hebben geraapt.
Als bijgerecht, rucola met vijgen en walnoten.
En toetje, vast iets met vijgen en walnoten, frans kaasje erbij...


Bijna perfect.

Na enkele jaren het tweede weekend van Oktober in Vianden te zijn geweest op de notenmarkt,
hadden we bedacht om dit jaar een keer wat eerder te gaan zodat we nog wat mooi najaarsweer konden genieten, de verse appels konden plukken en uiteraard verse noten.

We boekten een huisje in Schonberg, op 100 km van Vianden, vlakbij of eigenlijk midden in de Vulkaaneifel. Het leuke van booking.com is dat je, eenmaal in het systeem, steeds de leukste aanbiedingen krijgt voor de plaatsen waar je eerder op hebt gezocht en zo kan je voor een minimaal budget een weekendje weg.

Vrijdag vertrokken we rond een uur of 15.00 en om 19.00 waren we bij onze plaats van bestemming. We hadden een huisje met kitchenette en kochten in de supermarkt nog snel wat avondeten.
Schweinenacken, zuurkool en rosti en zaten we voor 10 euro,  een half uur later  te smullen.

Na het eten een kopje koffie gezet en buiten op het bankje van de omgeving genoten.


Zaterdag zijn we in alle vroegte met een kofferbak vol lege tassen vertrokken naar Luxemburg om noten en fruit te plukken.
Vorig jaar hadden we een plaats ontdekt waar een compleet veld in onbruik was geraakt en waar we tassen vol met peren, appels en noten hebben geraapt. Vol goede moed gingen we daar weer heen en hadden in no time drie big shoppers vol heerlijke appels. De noten waren nog niet zo ver dat ze al op de grond lagen en langs de doorgaande wegen hadden we niet zoveel moed om daat aan takken te schudden of met stokken in de bomen te slaan, we hebben dit jaar dus niet zoveel noten kunnen rapen, maar ja je kan niet alles hebben. De beloofde stoofperen van vorig jaar waren helemaal nergens te bekennen, net als de pruimen. Als vervanging hebben we maar een struik met rozebottels leeggeplukt. Met in de diepvries drie zakken vlierbessen en een diepvrieszak vol bramen, hebben we meer dan genoeg om straks met de sapextractor een litertje of 40 sap voor limonade, wijn en jam te gaan maken.
De sapextractor heb ik nu een jaar of 5 en ieder jaar ben ik weer dolgelukkig dat ik die heb aangeschaft. Je hebt een veel grotere sap opbrengst, het is meteen steriel en je hoeft niet te zeven of te knoeien. Alleen de flessen schoonmaken en het liefst de extractor op de houtkachel en het huis ruikt  lekker naar vers fruit, hout en gezelligheid, terwijl je alleen maar af en toe een flesje vult met sap en dat ding zelf het werk verder doet. Van de overgebleven most in de extractor kan je zelfs ook nog wijn maken, je verspilt dus helemaal niks.
We reden terug door de Vulkaan Eiffel en via een omleiding kwamen we in een dorpje waar een rommelmarkt was. Natuurlijk gingen we even kijken en liepen een rondje door het dorp. Als je al een jaar of 5 naar huisjes aan het kijken bent, dan is het alsof je er een extra zintuig voor krijgt en zodoende stonden we even later bij een burcht met een fantastisch uitzicht. Met het huisjes-kijken-droomhuis-virus reden we terug door de prachtige omgeving en,

 besloten we dat we zondag terug zouden rijden via ons droomhuis wat we een paar weken terug hadden gezien op de Trovit-huizen-app.

De kofferbak was gevuld met gratis fruit.
De voorraad drank, tabak en benzine voor een prikkie aangevuld, dus die 400 kilometer omrijden hadden we er op voorhand al uit.

Bij de Weser aangekomen hebben we de auto geparkeerd en gekeken hoe groot dat Grundstuck nu werkelijk was. Met google maps kom je een heel eind maar in het echt is, een afstand wat je loopt en ziet, toch net even anders dan vanaf een plaatje.



 We wisten dat het huis direkt aan de weg lag  tussen de kalkwerken en de krachtcentrale.
Het huis heeft een grondstuk van 10.000m3 en ligt pal aan de Weser. Het grondstuk is smal en staat vol met appel-peren-en notenbomen. Daarvoor hadden we dus niet naar Luxemburg gehoeven.
We liepen lang de weg om te kijken waar boomgaard ophield en dat was een ruime 600 meter verderop wat betekent dat de lap grond gemiddeld 15 meter breed is op een schuine helling. De boomgaard was oud, overwoekerd en totaal onbegaanbaar tegen de schuine helling aangeplakt.
Vanaf de drukke doorgaande weg, ligt een fietspad met daarnaast een in onbruik geraakt spoor en direkt daarnaast een 15 meter afgrond naar de Weser waarop de boomgaard staat.


Tegenover het huis konden we zo de bos in wandelen.


Het huisje zelf was niks bijzonders.


Het uitzicht was inderdaad magnifiek. Eigenlijk was het precies zo als we ons hadden voorgesteld. Het is een huis, omgeving, grondstuk, boomgaard, alleenligging, uitzicht, infrastructuur, werkgelegenheid, mogelijkheid tot zelfvoorziening, afstand tot Nederland en prijs waar we van dromen, en toch is het 't net niet. Het ligt te dicht aan de (drukke)weg, de boomgaard ligt te scheef. Als er de mogelijkheid is om het veld naast de woning aan de andere kant erbij te kunnen kopen aanwezig is, dan zijn we verkocht. Als, .... eh, als we NU het geld zouden hebben en als het NU zou kunnen.


Helaas.
Of gelukkig, kunnen we nog een paar jaar van die heerlijke weekendjes weg en steeds dichter bij ons ultieme droomhuis komen.

woensdag

Nessmoort

Notenmarkt 


In 2011 gingen we voor het eerst naar de notenmarkt in Vianden, ook wel Nessmoort genoemd.

Een Stukje geschiedenis van de Veiner Nessmoort.

Volgens de officiële statistieken uit 1902 telde Vianden destijds 2551 notenbomen, goed voor 19% van het notenbomenbestand van het hele land. Anno 1901 bedroeg de opbrengst in het kanton Vianden 465 centenaren noten. Vianden telde niet alleen enkele notengroothandelaren, maar ook talrijke kleinere verkopers en handwerkers die hun noten op diverse markten afzetten.





Op voorstel van het toenmalige  Verschönerungsvereins werd op 30 september 1934 een aanvraag ingediend om bij wijze van proef een notenmarkt te houden. De aanvraag werd positief ontvangen en op 6 oktober 1935 ging de eerste officiële notenmarkt van start. Na een onderbreking gedurende de Tweede Wereldoorlog en in de jaren 1960, blies het Syndicat d`Initiative, samen met het lokale comité en de stadsoverheid, de "Veiner Nëssmoort" in 1970 nieuw leven in.

Sindsdien is de  "Veiner Nëssmoort" niet meer weg te denken uit de gebruiken van Vianden. Elk jaar worden er noten “geschud, gepeld, gewassen en gedroogd” en op de 2e zondag van oktober op de notenmarkt verkocht. Vianden ligt niet ver over de grens en is natuurlijk ook bekend van Willem van Oranje. Het kasteel van Vianden is nog altijd een trekpleister en zeer de moeite waard om een bezoekje te brengen. Vianden zelf is hevig in verval geraakt maar de Horeca doet toch erg hun best om ondanks de crisis, de stad niet ten onder te laten gaan.
Het tweede weekend van Oktober is de camping op loopafstand van de markt, en met gratis busvervoer nog geopend, al kan het wel erg drassig en fris zijn.

Die markt biedt ook heel wat notengerelateerde producten aan, zoals brandewijn, likeur, olie, gebak, koekjes, leverpastei enz. Voor de lokale bevolking is dit een waanzinnig feest waar iedere jongeling zijn eerste ervaring met (te) veel alcohol opdoet. Traditioneel wordt er bij de eerste kraam een fles likeur gekocht en die gaat leeg, met de nodige biertjes en of wijntjes.  De muziek, de eettentjes, de loterij voor de sportclub en de ongedwongen sfeer met vaak nog mooi najaarsweer maakt het een heerlijk weekendje weg.

Dit is een van de uitstapjes die sindsdien ieder jaar maken.
In de omgeving is het heerlijk wandelen. Overal zijn de notenbomen te vinden om zelf te rapen en natuurlijk met Trier en Luxemburg-stad op rij- afstand is het eigenlijk te kort voor een lang weekend.

Omdat via booking. com de hotelletjes en bed en breakfasts in de omgeving voor een spotprijsje te vinden zijn, gaan we dit jaar de voetjes drooghouden en lekker in een warm bedje slapen.
 Mocht je nog geen plannen hebben voor het tweede weekend van Oktober dan kan je hier boeken

dinsdag

1955 Cadillac Eldorado


Bekijk de filmpjes en geniet van deze prachtige wagen.






Geweldig commercial uit 1955

Worsten zuigen?

Met het Oktoberfest voor de deur, speelt onze goedkoopste supermarkt daar weer handig op in door Duitse weken te organiseren, en dat vinden we fijn!

Want, Münchener worsten met hausgemachter senf, mjam mjam.
Thuringer worst.
Eierspatzle

En Braadhaantjes.....
Oh my dear, de Braadhaantjes, LEKKER!!!!
Gewoon kant en klaar de oven inschuiven en smullen maar.

Hiervoor hoef je dus niet naar onze Oosterburen of naar een Oktoberfest, maar kan je gewoon naar de Ldl en je kar volladen en de diepvries vullen.

De Weißwurst hoort traditioneel gezien, gekookt en in eigen kookvocht opgedient. Je snijdt ze in de lengte door, besmeert het met zoete mosterd en zuigt, of lepelt het vlees eruit.
Er zitten geen additieven in om ze houdbaar te maken en je zou ze in de ochtend voor 12 uur horen te eten omdat ze aan bederf onderhevig zijn.
Nu zal dat met de supermarktworst wel niet het geval zijn en ik bak ze ook liever want op een of andere manier vind ik een gebakken worst er toch appetijtelijker uitzien, maar dat terzijde.

Afgelopen zomer waren we met onze honeymoon in de Harz, hier huurden we een appartementje bij  hele aardige mensen, en wilden nog een dagje langer blijven. Dit was geen enkel probleem en we waren alweer lekker aan de wandel toen de eigenaresse van het huisje in grote paniek opbelde!
Ze hadden een boeking gekregen via de website en we moesten toch weg.
Het arme mens was helemaal in de stress en verontschuldigde zich duizendmaal.

Bij het huisje weer aangekomen pakten we onze spullen en we mochten niet weg, want de man des huizes was op de motor even naar de winkel om iets voor ons op te halen.
Nu hadden we eerder in gesprek met deze mensen verteld dat we zo dol waren op Duitse Worst en voornamelijk de  Weißwurst, wat ze eigenlijk lachend afdeden met " dat is niet van hier, dat is aus München". Komt die man dus even later op zijn motor terug, met twee verpakkingen Weißwurst en een grote pot Hausgemachter Senf in zijn rugzakje. Hilarisch, echt super lief. Ze vonden het zo sneu dat we alsnog moesten vertrekken en moesten de worsten mee nemen en beloven om terug te komen om met hun te barbequeen en boogschieten en/ of skiën komende winter. 



Nu waren we al dol op  Weißwurst, en met deze zoete mosterd erbij en deze herinnering, smaakt het nog weer beter. De pot mosterd was gesneuveld voor deze goed en wel halverwege was. Dus hoe blij dat deze nu ook gewoon in Nederland in het schap staat.

De herfst is nog nooit zo goed begonnen. 
 

zondag

Oma's huis tuin en keukenboek

Soms kom je op zoek naar een boek, een ander boek tegen waarvan je was vergeten dat je het nog had.
Zo zocht ik naar een antiek kookboek, ook een afwijking hier, en struikelde over Oma's huis tuin en keukenboek. 
Jaren geleden kocht ik dat in de kringloop om alle fantastische tips me eigen te gaan maken, maar je weet vast wel hoe dat gaat......

Welnu, vandaag besloot ik om maar wat te gaan bladeren in dit stoffige boekje en naast nuttig is het ook erg vermakelijk. Er staan toepassingen in die je of van je levensdagen niet gebruikt of waar je zelfs nog nooit van hebt gehoord.

Hier zal ik een paar opsommen die ik erg grappig vind:
 
Huis
  • Als je veel wortels moet schoonmaken kan je die in een kussensloop 20 minuten in de wasmachine doen op koud water programma.
  • Een vuil tapijt kan je best insmeren met uitgeperste rauwe zuurkool en daarna afborstelen.
  • Het stofzuigen onder kasten, bedden en in donkere hoekjes en gaatjes heeft veel meer effect als aan de mond van de stofzuiger een zaklantaarn wordt gebonden. Dan is tenminste te zien of er nog wat ligt.
  • Komt er een nare lucht uit de gootsteen dan is het tijd om een paar theelepels kaliumpermanganaat te gebruiken (que?) Oplossen in heet kokend water.
  • Wit linnengoed, bewaard in een aan de binnenkant blauw geverfde kast wordt niet geel.
Koken 
  • Koffie die gekookt heeft wordt beter van smaak als men er een scheut koud water bij doet.
  • Schapevlees krijgt een heerlijke wildsmaak als het een paar dagen in karnemelk heeft gelegen.
  • Melk die zuur is geworden hoeft niet e worden weggegooid. Na 4 dagen opp een koele donkere plaats te hebben vertoefd, is er een dikke massa ontstaan. Door deze massa in een theedoek op te hangen of boven een vergiet te laten uitdruipen krijgt men een heerlijke hangop. Met knoflook en verse kruiden zelfs een soort boursin.
Kleding
  • Een messcherpe vouw in een pantalon krijgt men door er een nachtje op te slapen. De pantalon keurig in model op het matras leggen met daaroverheen een onderlegger en laken. Het resultaat is verbluffend.
  • Katoenen verstellappen (lapjes waarmee je slijtage plekker verstelt/repareert of verstevigd)moet men voor gebruik wassen. Ze zijn dan als het ware voorgekrompen en kunnen later in de was het kledingstuk niet bederven.
  • Een wijde broekspijp is lastig op de fiets. Een drukknoop aan de binnenkant kan de broekklem of knijper vervangen

En, vond je het nuttig? Als je na dit lezen nog vragen hebt, wil ik met alle plezier het antwoord voor je opzoeken in dit geweldige gedateerde boekje.

vrijdag

vlierwijn

Recept voor 10 liter vlierbessenwijn.
  • 2700 gram vlierbessen
  • 2000 gram suiker
  • 800 gram bananen, gewicht zonder schil
  • 2 theelepels citroenzuur
  • 2 theelepels wijnsteenzuur
  • 2 theelepels pecto-enzymen 11
  • 1 zakje portgist of andere gist van 14%
Rits de rijpe vlierbessen van de schermen, verwijder de groene onrijpe bessen. Kneus de bessen en doe ze in een pan met 5 liter water. Breng de bessen aan de kook en zet de pan met het deksel er af op een laag vuur, net aan de kook. Doe dit 20 minuten. Daarna de pan snel afkoelen, b.v. in de gootsteen met koud water. Giet daarna de pulp door een neteldoek en doe de most in een gistingsfles. Prak de bananen fijn en kook ze zachtjes met 2liter kokend water. Laat dit afkoelen, giet het door een neteldoek en voeg dit bij de most. Los de suiker ook op in 2 liter kokend water en voeg dit na het afkoelen ook bij de most in de fles. De fles afsluiten met een prop watten of een gaasje met een elastiek om de flessenhals. Pas op voor fruitvliegjes.
Doe in een wijnfles de gist, wat gezoet vruchtensap, de wijnsteenzuur en de pecto enzymen. Doe een prop watten op deze fles. Dit is de giststarter, dit voeg je na een dag bij de most. Na nog een dag afsluiten met watten of een gaasje mag het waterslot er op.
Vlier banaan wijn
  • Na 3 maanden hebben we de geheveld.
  • Na een jaar hebben we geheveld en geproefd, de wijn werd al helder en smaakte redelijk. Vlier is rijk aan tannine en dat heeft een wrange smaak. Na een paar jaar verdwijnt dit. We hebben de vlierwijn weer een jaar laten staan, geheveld en dachten dat het nog beter kon worden. Geduld is een schone zaak, nog maar weer wachten.
  • Zomer 2013 hebben we de vlierwijn gebotteld.
  • Zomer 2014, na 3 jaar smaakt de wijn goed, je proeft duidelijk de vlier en een vleugje banaan. Het alcoholpercentage is 12% en de wijn heeft een volle smaak. We zijn trots op ons zelf. Gelukkig hebben we 10 liter.

Facebook aanbieding


Bij 500 likes 25x20 euro kado delen = innen
Posted by Rockabillystyle on donderdag 17 september 2015

Eifel.de - Immobilie: Ehemaliges Bauernhaus mit Scheune, Nebengebäude und großem Grundstück in Schönecken. (H245) in

Eifel.de - Immobilie: Ehemaliges Bauernhaus mit Scheune, Nebengebäude und großem Grundstück in Schönecken. (H245) in

The Meteors - Little Red Riding Hood

Super Oldies

dinsdag

De Lekkerste Uiensoep


Met de herfst voor de deur krijg ik altijd weer zin in lekkere volle soepen.
Wie ooit uiensoep in Frankrijk heeft gegeten weet ook dat de uiensoep uit een pakje maar een slap aftreksel is en niet te vergelijken is met de echte Uiensoep.

Welnu, na het lezen van onderstaande tips is voortaan jouw uiensoep minstens zo lekker en heb je geen pakjes meer nodig.

Wat je wel nodig hebt is een lekker brood, de Fransen gebruiken uiteraard een pain de campagne. Jij kan dit vervangen door een zelfgemaakt rond brood of een afbak; Turks brood of Franse uien-kaas breekbrood. Hier kan je ook mee variëren, een simpel stokbrood kan ook.

Je begint met een goede braadpan of liefst een gietijzeren pannetje.
En dan mijn favoriete ingrediënt waar je bijna ieder gerecht mee op smaak krijgt; spekjes!
Spekjes, bacon, spekjes,rookspek, buikspek, reepjes of blokjes, ik kan het elke dag wel eten, mjam mjam mjam. Bij de gele, elke dag beter, supermarkt hebben ze van die grote zakken, deze zijn ideaal (er gaan hier drie zakken door in de week) En wees niet bang voor calorieën, een mens heeft vet nodig en zolang je geen gevulde koeken eet en ladingen chips en fris consumeert, wordt je echt niet dik van spekjes.

Je begint dus met het heel langzaam uitbakken van een handjevol spekjes, heel langzaam!
Als je spekjes bijna geheel knapperig zijn en drijven in een lekkere laag spekvet, (mag ook gerust een klont roomboter en of olijfolie bij want je wil een lekker volle romige soep)
Voeg je naar smaak jouw favoriete kruiden toe.
Flink wat versgemalen peper, een teentje knoflook,
en naar keus:
Een eetlepel grove mosterd,
Of een theelepel paprika-en-of cayenne poeder (heel fijn gesneden vers is natuurlijk ook erg lekker)
Of wat fijn gesneden paddenstoelen en tuinkruiden toe,

Dit is maar net wat je in huis hebt en waar je op dat moment het meeste zin in hebt. Let wel, hier staat OF, ik zou het niet aanraden om er EN van te maken.
Vervolgens smoor je dit kort en dan voeg je drie grote uien toe die je in de tussentijd in ringen of snippers hebt gesneden, beide mag ook.
_zelf snijd ik vaak de heft van een ui in ringen en de laatste heft snipper ik, gaat lekker snel en voor je soep maakt het niet zoveel uit._

Je bakt het brood af en kookt een liter water terwijl langzaam de uien zacht worden.

Als de uien mooi lichtbruin zijn en zacht kan je wat bloem er door heen roeren en blijven roeren totdat de bloem is opgelost, dit kan je drie keer herhalen totdat het mengsel bijna geen vocht meer lijkt te bevatten. Doe dan je gekookte water erbij en je zal zien dat je soep al perfect is. (je mag natuurlijk ook geheel op zijn Frans even blussen met wat witte wijn, alleen blussen in dat geval, en laten inkoken totdat de alcohol is verdampt, daarna water toevoegen)

Proeven.
Eventueel wat lente ui of een half blokje groentebouillon erbij, de soep even laten staan en een paar keer roeren.

Het afbakbrood,
Bij het Turks brood; Snijd het brood in zijn geheel in twee helften, een onderkant en bovenkant.
De bodem leg je in een ronde ovenvaste schaal, hierop giet je de soep.
Je bedekt de soep met de bovenste helft van het brood en doet dan lekker veel geraspte kaas erover.
Dit gaat een minuut of 10 in de oven, totdat de bovenkant van het brood lekker knapperig is en de kaas gesmolten.
Voor het opdienen is het makkelijk als je van te voren de bovenkant in porties een beetje insnijdt (niet doorsnijden want dan verdrinkt je brood).

Bij het uien-breekbrood is het prettiger om een rechte schaal te nemen zodat je de bodem goed kan bedekken, verder dezelfde handeling. Omdat het breekbrood wat hoger is, kan je deze ook in drieën (lengte)snijden en het middelste stuk besmeren met wat roomkaas of in stukje snijden en croutons van bakken.

Als je geen oven hebt, dan kan je kant en klaar stokbrood bakken in een koekenpan, met wat kaas bestrooien, en op je soep leggen voor je het opdient. (

Ik vond dit recept in een oud Frans kookboek en heb dat enigszins naar eigen smaak aangepast.

En volgens Rowwen Heze is Soep van Gister, ook erg lekker!

Laat je weten hoe het gesmaakt heeft?

Aanbevolen post

Dirndl, pruimentijd, slopen, bouwen en Rock&Roll

Tussen de bedrijven door een jurkje maken