woensdag

Nessmoort

Notenmarkt 


In 2011 gingen we voor het eerst naar de notenmarkt in Vianden, ook wel Nessmoort genoemd.

Een Stukje geschiedenis van de Veiner Nessmoort.

Volgens de officiële statistieken uit 1902 telde Vianden destijds 2551 notenbomen, goed voor 19% van het notenbomenbestand van het hele land. Anno 1901 bedroeg de opbrengst in het kanton Vianden 465 centenaren noten. Vianden telde niet alleen enkele notengroothandelaren, maar ook talrijke kleinere verkopers en handwerkers die hun noten op diverse markten afzetten.





Op voorstel van het toenmalige  Verschönerungsvereins werd op 30 september 1934 een aanvraag ingediend om bij wijze van proef een notenmarkt te houden. De aanvraag werd positief ontvangen en op 6 oktober 1935 ging de eerste officiële notenmarkt van start. Na een onderbreking gedurende de Tweede Wereldoorlog en in de jaren 1960, blies het Syndicat d`Initiative, samen met het lokale comité en de stadsoverheid, de "Veiner Nëssmoort" in 1970 nieuw leven in.

Sindsdien is de  "Veiner Nëssmoort" niet meer weg te denken uit de gebruiken van Vianden. Elk jaar worden er noten “geschud, gepeld, gewassen en gedroogd” en op de 2e zondag van oktober op de notenmarkt verkocht. Vianden ligt niet ver over de grens en is natuurlijk ook bekend van Willem van Oranje. Het kasteel van Vianden is nog altijd een trekpleister en zeer de moeite waard om een bezoekje te brengen. Vianden zelf is hevig in verval geraakt maar de Horeca doet toch erg hun best om ondanks de crisis, de stad niet ten onder te laten gaan.
Het tweede weekend van Oktober is de camping op loopafstand van de markt, en met gratis busvervoer nog geopend, al kan het wel erg drassig en fris zijn.

Die markt biedt ook heel wat notengerelateerde producten aan, zoals brandewijn, likeur, olie, gebak, koekjes, leverpastei enz. Voor de lokale bevolking is dit een waanzinnig feest waar iedere jongeling zijn eerste ervaring met (te) veel alcohol opdoet. Traditioneel wordt er bij de eerste kraam een fles likeur gekocht en die gaat leeg, met de nodige biertjes en of wijntjes.  De muziek, de eettentjes, de loterij voor de sportclub en de ongedwongen sfeer met vaak nog mooi najaarsweer maakt het een heerlijk weekendje weg.

Dit is een van de uitstapjes die sindsdien ieder jaar maken.
In de omgeving is het heerlijk wandelen. Overal zijn de notenbomen te vinden om zelf te rapen en natuurlijk met Trier en Luxemburg-stad op rij- afstand is het eigenlijk te kort voor een lang weekend.

Omdat via booking. com de hotelletjes en bed en breakfasts in de omgeving voor een spotprijsje te vinden zijn, gaan we dit jaar de voetjes drooghouden en lekker in een warm bedje slapen.
 Mocht je nog geen plannen hebben voor het tweede weekend van Oktober dan kan je hier boeken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Alvast bedankt voor je reactie!

Aanbevolen post

Dirndl, pruimentijd, slopen, bouwen en Rock&Roll

Tussen de bedrijven door een jurkje maken