maandag

Holunder Blütensirup


Holunder Blütensirup ofwel verrukkelijkeVlierbloesemsiroop

Wat heb je nodig?

  • een vuilniszak of big shopper vol schermen van vlierbloesem 
  • 5 a 10 liter water
  • 1250 gram suiker per liter
  • 20 gram citroenzuur per liter of een vers citroentje
Vorig jaar namen we een fles Holunder Blütensirup mee uit Duitsland, een heerlijk frisse vloerbloesemlimonade. Waarom ze dan niet in Nederland in de supermarkt hebben is mij een raadsel, het is zo ontzettend lekker, en simpel te maken. Dus dit jaar gingen we zelf aan de slag.

Je plukt de vlierbloesemschermen in de ochtend op een droge dag. Let wel op insecten die erin kunnen zitten en gebruik alleen schermen waarvan alle bloemen uitgekomen zijn. De beste tip ik je kan geven, vertrouw op je neus! Als ze lekker ruiken, zijn ze goed en ruiken ze katerpisserig, wegpleuren, waarschijnlijk ben je dan te laat in het seizoen.

Doe de schermen, liefst zonder stelen, in een weckketel of emmer met deksel.
Overgiet de schermen met zoveel water dat ze onder staan. Zo zorg je dat je een volle smaak krijgt.  Doe de deksel er op en laat dit mengsel 1 dag staan.

Giet nu alles door een groot vergiet zodat je alleen het vocht overhoud. Zeef het nog eens en giet het daarna door een zeefdoek. Helemaal helder krijg je het niet.
Meet (of gok) de hoeveelheid en doe het in een grote pan. Voeg  per liter ongeveer 1250 gram suiker toe en verhit het tot het net niet kookt. Roer tot de suiker is opgelost.

Citroenzuur zorgt voor een frisse smaak en lange houdbaarheid. Voor de frissere smaak kun je ook citroensap meekoken.  Vul de schone flessen nu heet af.

Als je oude petflessen gebruikt, moet je zorgen dat de vloeistof niet te heet is anders smelt het plastic.
Met een uurtje plukken, was de opbrengst een dag later 12 liter overheerlijke siroop, goed voor 84 liter limonade!!!

Later deze week ga ik nog een keer plukken en wil ik de vlierbloesem wijn gaan maken.

Deze limonade smaakt met bubbelwater als een fijne prosecco zonder alcohol, ik ben dus ook erg benieuwd hoe de wijn gaat worden.

In het boek zelf wijn maken wat ik kreeg bij aanschaf van een compleet wijnpakket, (met flessen, kurken, starters, gist en alles wat je nodig hebt om te starten als beginnende wijn expert) staat ongetwijfeld een recept en is erg fijn in gebruik omdat je steeds even het boek erbij kan pakken om de juiste stappen nog even na te lezen.

Keep you posted.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Alvast bedankt voor je reactie!

Aanbevolen post

Dirndl, pruimentijd, slopen, bouwen en Rock&Roll

Tussen de bedrijven door een jurkje maken