woensdag

Annie Sloan, Miss Mustardseedmilkpaint, Krijtverf en andere namen

 Super Old paint, 500ml nostalgie in een potje.



Oude schilders verfden met wat ze voor handen hadden, en dat is precies wat ik doe en altijd heb gedaan. In mijn speurtocht naar een milieuvriendelijke manier van verven en de populariteit van krijtverf, begon ik mij af te vragen waarom het zo duur moet zijn.

Ik probeerde de populaire Annie Sloan Chalk paint. Daarna kocht nog een aantal andere merken die er zijn.  Ik maakte mijn eigen mengsels en combineerde verschillende soorten.
Annie Sloan distressed


Het lijkt alsof er elke week wel nieuwe krijtverf op de markt komt wat allemaal beter, duurzamer en duurder is. Mijn ervaring is dat ze nauwelijks van elkaar verschillen in kwaliteit en prestatie,  een paar van hen beweren biologisch afbreekbaar te zijn, anderen waarschuwen voor milieu. Sommige bevatten latex in plaats van krijt, kalk of caseïne en alle noemen zich krijtverf. Qua prijs zijn ze allemaal duurder dan de meeste latex verf.

Je eigen gemaakte krijtverf zal weinig verschil maken met de dure verf uit de winkel.
Een groot deel van de populariteit van sommige krijtverven komt natuurlijk omdat je niet hoeft te schuren van te voren en het op ieder willekeurig materiaal toepasbaar is.. (Wat zit er in die verf waardoor dat mogelijk is?) In het boek uit 1993 beschrijft Annie Sloan hoe ze de verf maakt met natuurlijke ingrediënten, later kwam haar chalk paint op de markt en zijn de ingrediënten opeens geheim.

De Chalk paint van Sloan schijnt weinig VOC's te bevatten,  maar wat is weinig vraag ik me dan af.Schijnbaar toch zoveel dat ze nergens haar ingrediënten op het etiket vermeld,  wat volgens mij toch opvraagbaar hoort te zijn. Ben ik dan de enige die dat vreemd vindt?

Begrijp me niet verkeerd, ook ik werk graag met de verf van Annie, maar ik zou zo graag weten waar ik daadwerkelijk mee werk? EN hoe kan het dat het overal op houdt?

Annie sloan greek blue
Krijtverf maken is niet duur, waarom is de verf uit de winkel dat wel? En krijtverf toepasbaar op textiel en staal, glas en noem maar op? Hoe kan dat?
Ik wil ook wel mijn geheime verf maken dat overal op houdt, maar graag wel een beetje vriendelijke en betaalbare verf.

Miss Mustardseed's milk paint, ook wel mmsmp, een stuk transparanter, verkoopt haar milk paint (milk=caseïne=) in poedervorm,  alleen zelf het water toevoegen,  want zo luidt het devies, je betaald toch niet voor water?
Shabby paint 100% ecologisch,  maar alleen verkrijgbaar in de USA. Painting the past en de extra matte verf van Karwei zijn verkrijgbaar in ieniemini potjes maar dat is dan net te weinig voor een leuk project en zo'n grote pot is wederom veel te prijzig. Just paint, of praxis eigen merk, of abodanza, of de volgende 'ik heb een eigen lijn' volledig biologisch ecologisch, puur natuur... Overal betaal je voor een merk of een verpakking.
Reiskosten of verzending , want de meeste verf is niet overal voor handen en alleen in liter-of proefpotjes te krijgen.

Ik overwoog om retailer te worden en informeerde bij verschillende van bovengenoemde. Hopende op goedkoop te kunnen leveren en meer inzage in de productie, kreeg ik steeds het volgende te horen. 'Een verplichte minimum investering van minimaal 1300 euro en verplichte display (dus geen online verkoop) en verplichte workshops geven en verplicht je meubels pimpen op hun manier met verplichte nascholing?  1300 euro? Moet ik dan ook verplichte hartjes gaan maken met verplichte love en home teksten? Hoe idioot veel en hoe belachelijk duur moet ik  gaan verkopen voor dat dat loont. En daarnaast, ik lust geen eenheidsworst.
Hoeveel grondstoffen kan ik wel niet kopen voor dat geld? Hoeveel mensen moet ik besodemieteren om een commercieel idee van een ander te spekken. Zelf ingrediënten kopen kost je €41,- bij de verfhandel en levert 3 liter verf op.
En dan hebben we nu verf in een flaconnetje van 250 ml bij de action voor maar €2,99, binnen een week uit alle winkels gevlogen. Wat zegt dat? We willen dus makkelijk toegankelijke verf, kleine verpakking en niet duur!


Verven doen we het liefst zelf, als we dat leuk vinden, zo goedkoop mogelijk maar het moet er wel leuk uitzien en graag op natuurlijke basis en makkelijk.
Waarom kiezen we massaal voor dure verf?

En dan het afwerken.
Om je project weer en vlek bestendig te maken moet je het waxen met een dure wax.
Je boent je een ongeluk en je mooie matte resultaat is weg.

Met bijenwas heb je hier geen last van, is in iedere winkel te koop en ook hier maakt het merk niet zoveel uit. Overigens hoeven lang niet alle meubels of voorwerpen in de was, alleen als je het buiten wilt gebruiken of wanneer je het in natte ruimtes gebruikt. waar je in de regel toch beter kan kiezen voor een verf op oliebasis.

Feit is en blijft, merken, verfjes uit de winkel, bewezen kwaliteit of niet, zijn duur en moeten hoe dan ook naar de milieustraat.
Milieuvriendelijke verf bestaat niet tenzij je die zelf maakt, en zelfs dan heb je additieven nodig om het houdbaar te maken. Deze kunnen best biologisch afbreekbaar zijn, maar zullen altijd agressief of irriterend zijn. Een verf, welke dan ook is nooit goed voor het milieu!

Super Oldies is een beetje klaar met de mooie verhalen.
Vroeger......
Hadden ze alleen verf uit de natuur, dat wil niet zeggen dat het biologisch of milieuvriendelijk was.
Alle oxydes en loodverf (mooi wit dat lood en super antischimmel en vochtwerend, waanzinnig houdbaar) maar oh zo giftig, tja dat wisten de alchemisten pas veel later.

Krijtverf, watergedragen verf, wat over is, van welk merk eender.
Ik ben dol op verfjes en niet bang om te experimenteren en te combineren.
Verf weggooien is zonde en ik wil wel graag een beetje verantwoord bezig zijn met de natuur en haar producten.

Krijtverf, caseine, lijnolie, zijn mooie ingrediënten die het hout laten ademen en binnen hun specifieke manier van aanbrengen een  duurzaam resultaat hebben. Voor je houten meubels is dit absoluut beter dan synthetische verf
En met een doodgewone bijenwas..... kan je elk meubel poetsen en sealen.
Er hoeft dus echt geen naam op een potje te staan, waarom betalen voor een merknaam ?


Durf je het zelf niet aan om een meubel te verven dan kan Super Oldies dit ook voor je doen.


# lijnlolie is niet met water verdunbaar. 
hieronder het resultaat van een bewerking met lijnolie hierover meer in een ander blog.



In onderstaande boeken staan ook erg leuke tips om krijt of kalkverf te gebruiken, maar eigenlijk moet je gewoon doen en expirimenteren.
Als je dat eng vindt dan zou ik zeker een dergelijk boek bij de hand nemen, al was het alleen al voor de mooie plaatjes.

Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaring met de verschillende krijt/matte verven, eigen recepten en de afwerking met wax/polish/vernis.
Koop jij de verf kant en klaar of mix je verschillende?
Let je bij het kopen en het verwerken op het milieu?
Koop je speciale craquele en bonds of gebruik je je eigen verouderings methodes
En wat doe jij met je verfresten?

Ik heb nog een paar liter krijtverf van verschillende merken voor 7,50 in een potje van 500ml
Deze meng ik in elke kleur die je wilt en de volgende stap wordt het zelf mengen van verf, hierover zal ik dan weer uitgebreid bloggen.

Ik hoor graag je reactie.
Hier het boek van Annie Sloan

Test met Painting the past
Action deco verf op stof 

22 opmerkingen:

  1. Anoniem00:57

    Goed initiatief, ik wil graag een klein kastje verven en geen grote pot verf kopen. Ik ben erg benieuwd wat u heeft voor mij







    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo,

    Bedankt voor je reactie,

    Zou je via de mail superoldies54@hotmail een foto van je kastje willen sturen en de kleur doorgeven die je wilt?

    Eind deze week heb ik pigmenten binnen waarmee ik de verf in iedere kleur kan maken die je wilt.

    Ik hoor graag van je!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Anoniem00:52

    Hallo, ik zou nog een foto sturen van het kastje maar ik weet niet hoe dat hier moet. Ik heb de foto naar u mail gestuurd en ben zelf erg blij met het resultaat. Ik hoop dat u het hier wilt laten zien. Nog erg bedankt voor het meedenken en de leuke kleur!

    Groetjes Anja.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste Anja,

    Ik heb je foto ontvangen, het ziet er heel leuk uit. Zeer binnenkort maak ik een pagina op dit blog met voor en na foto's van verfprojecten hier zal ik jouw foto ook bij plaatsen.

    gr. SO

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Anoniem01:00

    Grappig, ik begrijp je verhaal.
    Zelf verkoop ik krijtverf van L'Authentique. Moet wel zeggen dat deze 35 euro per ltr kost, maar ik heb er wel voor gekozen om kleine hoeveel heden gewoon te verkopen in een olvarit potje en dan de prijs aanpas.Dus 100 ml is dan 3,50.
    Als winkelier kun je niet je eigen verf gaan maken.Ook zullen wij nooit zeggen dat je t zonder schuren overal op kunt smeren. Annie Sloan komt bij mij ook onbetrouwbaar over omdat deze altijd een wax ( dure) nodig heeft wat ofwel onzin is,of de verf is niet sterk.
    wanneer je de ondergrond goed voorbehandeld...dus wel schuren en ontvetten, kun je je behandelde object gewoon reinigen...dus geen dure wax nodig en wel een supermatte uitstraling en lekker makkelijk bij te werken.
    LAuthentique kun je ook gewoon met een action kwast aanbrengen.
    Dus zoo duur( neem Annie sloan pakket, verf , te dure kwast, dure wax, e.d) hoeft het niet te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik wil graag een onbewerkte hoogslaper van 180 l x 80 b x 170 h met krijtverf behandelen. Als het geheel in elkaar zit zijn de buitenmaten 191,5 bij 91,5.
      Hoeveel zou ik ongeveer nodig hebben. Mag meer zijn want ik wil ook nog graag een tafel (kist) verven van 80 x 90. Ik hoor het graag!.

      Verwijderen
    2. Hoi Pria,

      Met een halve pot kom je een heel eind.
      Ik kan je een halve liter just paint of painting the past sturen?
      Groetjes, Super Oldies

      Verwijderen
  6. Hoi Anoniem,

    Bedankt voor je reactie.
    Gelukkig ben ik niet de enige die er zo over denkt, ik was al bang dat de vele aanhangers van de populaire verf mij dit stukje kwalijk zouden nemen maar het tegendeel is waar. Krijg erg leuke reacties en de potjes met 500 ml zijn erg in trek. De olvarit potjes zijn ook een super idee! Al heb ik geen baby's in de omgeving of moeders die deze voor me kunnen sparen, maar daar is vast wel een mouw aan te passen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi, hoi
    Ik ben het helemaal met je verhaal eens en ga het morgen ook proberen om met een restant grijsgroene latex, gesso en misschien Fresco Finish een hobbyverf die ik in diverse kleuren hier heb staan, lekker experimenteren en wil de ontstane faux krijtverf op de draaglatten van de trapleuningen aanbrengen.
    Spannend en leuk om deze uitdaging aan te gaan.
    Groetjes van Paulien

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Gewoon durven is het halve werk en het voordeel van verf is dat je het kan overschilderen. Het kan dus eigenlijk nooit mislukken. Laat je weten hoe het is geworden? Een handjevol gips of zelfs maizena heb ik wel eens gehoord om het krijtverf effect te verhogen schijnt ook te werken. .... Nog zoveel om uit te proberen...

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Anoniem20:10

    Hoi super oldies,

    Is deze verf net als de annie sloan, ook geschikt om stof te verven? ik wil gaar mijn bank namelijk gaan verven:-)

    Gr willeke

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hallo,

    Ik heb niet geprobeerd om stof te verven met deze verf en zou het persoonlijk ook niet aandurven. Zelfs met Annie Sloan verf lijkt me dat al erg spannend ook al zijn er zoveel goede reacties. Dat zou ik me dan toch door een Annie Sloan retailer of in een workshop laten voordoen. Succes!!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Goedemorgen,
    Ik heb mijn hele keuken met deco verf van de action geschilderd. Wel daarna 2 laagjes vernis over. Het zit er nu een paar maanden op en ik (en mijn portemonnee) zijn helemaal blij ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk!!, Wij willen natuurlijk nu heel graag een foto zien, heb je een voor en na foto? En wil je die sturen? Mag ook via super oldies op facebook als ze openbaar mogen.

      Verwijderen
  12. Haha ik kom gezellig op jouw blog terecht bij de zoektocht naar verf voor op mijn muur. Ik wil graag iets duurzaams.... maareh %&(ˆ$$ das duur zeg!
    Heb jij een idee??

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hi Irene, wat leuk om van je te horen.
    Op dit moment ben ik niet meer bezig met de verf, in het kader duurzaam en goedkoop heb ik alleen nog wat restjes krijtverf en een paar zakken pigmenten.
    Waar dacht je zelf aan?
    Ik kan je het boek over zelf verf maken lenen. Of mijn laatste restjes opsturen.
    En voor helemaal goedkoop, tja dan kom je toch bij die ene winkel uit. Die hebben ook muurverf tegenwoordig. Je hebt mijn mail nog denk ik?

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Anoniem13:27

    Goed stuk. Je beschrijft dat ze in haar boek uit 1993 beschrijft wat annie sloan in haar krijtverf doet. Klopt dat? En welk boek is dat?

    Alvast bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zet de link onder het stuk, het boek is alleen nog tweedehands te krijgen.

      Verwijderen
  15. Anoniem21:15

    Heb je een boek over zelf verf maken? Welke is dat. Ik heb nog steeds geen goede gevonden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het boek onderaan dit blog, gaat over zelf verf maken met diverse natuurlijke ingredienten. Zal deze week even kijken of ik mijn boek nog kan vinden voor een afbeelding en het isbn nummer.

      Verwijderen
  16. Anoniem18:47

    Bedankt voor deze post, ook in 2016 nog met je eens! Heel internet een middag afgestruind naar hoe je zelf natuurlijke 'krijtverf' kan maken. Eigenlijk wil ik gewoon het Annie Sloan recept hebben... dus ik heb t boek besteld en hopelijk kan ik dan gaan experimenteren.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Anoniem10:56

    En is het gelukt? Ben ik wel erg benieuwd naar.

    BeantwoordenVerwijderen

Alvast bedankt voor je reactie!

Aanbevolen post

Dirndl, pruimentijd, slopen, bouwen en Rock&Roll

Tussen de bedrijven door een jurkje maken