dinsdag

De Lekkerste Uiensoep


Met de herfst voor de deur krijg ik altijd weer zin in lekkere volle soepen.
Wie ooit uiensoep in Frankrijk heeft gegeten weet ook dat de uiensoep uit een pakje maar een slap aftreksel is en niet te vergelijken is met de echte Uiensoep.

Welnu, na het lezen van onderstaande tips is voortaan jouw uiensoep minstens zo lekker en heb je geen pakjes meer nodig.

Wat je wel nodig hebt is een lekker brood, de Fransen gebruiken uiteraard een pain de campagne. Jij kan dit vervangen door een zelfgemaakt rond brood of een afbak; Turks brood of Franse uien-kaas breekbrood. Hier kan je ook mee variëren, een simpel stokbrood kan ook.

Je begint met een goede braadpan of liefst een gietijzeren pannetje.
En dan mijn favoriete ingrediënt waar je bijna ieder gerecht mee op smaak krijgt; spekjes!
Spekjes, bacon, spekjes,rookspek, buikspek, reepjes of blokjes, ik kan het elke dag wel eten, mjam mjam mjam. Bij de gele, elke dag beter, supermarkt hebben ze van die grote zakken, deze zijn ideaal (er gaan hier drie zakken door in de week) En wees niet bang voor calorieën, een mens heeft vet nodig en zolang je geen gevulde koeken eet en ladingen chips en fris consumeert, wordt je echt niet dik van spekjes.

Je begint dus met het heel langzaam uitbakken van een handjevol spekjes, heel langzaam!
Als je spekjes bijna geheel knapperig zijn en drijven in een lekkere laag spekvet, (mag ook gerust een klont roomboter en of olijfolie bij want je wil een lekker volle romige soep)
Voeg je naar smaak jouw favoriete kruiden toe.
Flink wat versgemalen peper, een teentje knoflook,
en naar keus:
Een eetlepel grove mosterd,
Of een theelepel paprika-en-of cayenne poeder (heel fijn gesneden vers is natuurlijk ook erg lekker)
Of wat fijn gesneden paddenstoelen en tuinkruiden toe,

Dit is maar net wat je in huis hebt en waar je op dat moment het meeste zin in hebt. Let wel, hier staat OF, ik zou het niet aanraden om er EN van te maken.
Vervolgens smoor je dit kort en dan voeg je drie grote uien toe die je in de tussentijd in ringen of snippers hebt gesneden, beide mag ook.
_zelf snijd ik vaak de heft van een ui in ringen en de laatste heft snipper ik, gaat lekker snel en voor je soep maakt het niet zoveel uit._

Je bakt het brood af en kookt een liter water terwijl langzaam de uien zacht worden.

Als de uien mooi lichtbruin zijn en zacht kan je wat bloem er door heen roeren en blijven roeren totdat de bloem is opgelost, dit kan je drie keer herhalen totdat het mengsel bijna geen vocht meer lijkt te bevatten. Doe dan je gekookte water erbij en je zal zien dat je soep al perfect is. (je mag natuurlijk ook geheel op zijn Frans even blussen met wat witte wijn, alleen blussen in dat geval, en laten inkoken totdat de alcohol is verdampt, daarna water toevoegen)

Proeven.
Eventueel wat lente ui of een half blokje groentebouillon erbij, de soep even laten staan en een paar keer roeren.

Het afbakbrood,
Bij het Turks brood; Snijd het brood in zijn geheel in twee helften, een onderkant en bovenkant.
De bodem leg je in een ronde ovenvaste schaal, hierop giet je de soep.
Je bedekt de soep met de bovenste helft van het brood en doet dan lekker veel geraspte kaas erover.
Dit gaat een minuut of 10 in de oven, totdat de bovenkant van het brood lekker knapperig is en de kaas gesmolten.
Voor het opdienen is het makkelijk als je van te voren de bovenkant in porties een beetje insnijdt (niet doorsnijden want dan verdrinkt je brood).

Bij het uien-breekbrood is het prettiger om een rechte schaal te nemen zodat je de bodem goed kan bedekken, verder dezelfde handeling. Omdat het breekbrood wat hoger is, kan je deze ook in drieën (lengte)snijden en het middelste stuk besmeren met wat roomkaas of in stukje snijden en croutons van bakken.

Als je geen oven hebt, dan kan je kant en klaar stokbrood bakken in een koekenpan, met wat kaas bestrooien, en op je soep leggen voor je het opdient. (

Ik vond dit recept in een oud Frans kookboek en heb dat enigszins naar eigen smaak aangepast.

En volgens Rowwen Heze is Soep van Gister, ook erg lekker!

Laat je weten hoe het gesmaakt heeft?

1 opmerking:

  1. Anoniem13:03

    Verrukkelijk , deze gaan we vaker maken, dank je wel.
    gr. S

    BeantwoordenVerwijderen

Alvast bedankt voor je reactie!

Aanbevolen post

Dirndl, pruimentijd, slopen, bouwen en Rock&Roll

Tussen de bedrijven door een jurkje maken